Omatoimikirjasto

Ajankohtaista: Omatoimikirjasto avataan lyhennetyin aukioloajoin maanantaina 24.8.

------
Omatoimikirjastossa voit käyttää kirjaston Uutistorin tiloja myös silloin kun henkilökunta ei ole paikalla. Uutistoria voi käyttää omatoimisesti sekä
ennen kirjaston avaamista että kirjaston sulkemisen jälkeen.

Omatoimikirjastoon pääsee myös pyhinä (huom! toistaiseksi kiinni sunnuntaisin), jolloin kirjasto on koko päivän suljettu. Kirjaston palveluista käytössäsi ovat lehdet, lainattava pokkarikokoelma, kokoelma uutuuskirjoja, kolme asiakastietokonetta (ei tulostus- eikä kopiointimahdollisuutta) sekä lainaus/palautusautomaatti.​


Kaikenikäisten käytettävissä

Omatoimikirjastoa saavat käyttää kaikki, joilla on Kirkes-kirjastokortti ja siihen kuuluva nelinumeroinen pin-koodi. Omatoimikirjaston käytölle ei ole ikärajaa. Käyttö voidaan kuitenkin tarvittaessa estää, esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi.

Kirjaudu sisään kirjastokortilla

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan sisään Kirkes-kirjastokortilla ja pin-koodilla.
Pin-koodi on sama, jota käytetään lainausautomaateilla, verkkokirjastossa ja tietokoneilla. Saat pin-koodin kirjaston henkilökunnalta.

Näytä kirjastokorttia ensin oven vieressä olevaan lukijaan. Näppäile sitten pin-koodi, jolloin oven lukitus aukeaa.

Jokaisen sisääntulijan tulee kirjautua sisään. Lapset voivat tulla vanhempien seurassa ilman kirjautumista.

Kun kirjasto siirtyy omatoimiaikaan, asiakkaiden on kirjauduttava uudelleen asiakkaiksi Kirkes-kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Lue aamun lehdet

Sanomalehdet tulevat postilaatikkoon sivuoven vasemmalle puolelle. Aamun ensimmäinen asiakas voi noutaa lehdet sieltä, jos ne eivät vielä ole kirjastossa sisällä. Huomioithan, että lehdet saapuvat klo 6.30 mennessä.


Lainaa ja palauta

Uutistorilla on itsepalveluautomaatti, jolla voit palauttaa ja lainata. Automaatilla voi myös nähdä omat lainansa.  Automaatilta lainaamista varten tarvitset kirjastokortin lisäksi aina myös pin-koodin. Omatoimikirjaston aikana kirjaston sisääntuloaulassa oleva palautusautomaatti ei ole käytössä.

Palautettu aineisto laitetaan avohyllyyn, josta voit myös halutessasi lainata muiden palauttamaa aineistoa. Varatulle aineistolle on oma laatikkonsa.

Automaatti ohjeistaa laittamaan palautuksen viereiseen hyllyyn tai varatun ja muiden Kirkes-kirjastojen aineiston kohdalla laatikkoon. Asiakas on vastuussa palauttamattomasta aineistosta.

Koko kirjaston ollessa auki automaatissa on käytössä vain lainaustoiminto, ja palautukset laitetaan kirjaston aulassa olevaan automaattiin. 
 

Varausten itsepalvelunouto

Varausten itsepalvelunouto mahdollistaa varausten noudon myös Uutistorin omatoimikirjastosta sulkemisajan jälkeen. Tästä poikkeuksena elokuvat, konsolipelit cd-levyt ja äänikirjat ovat noudettavissa vain kirjaston palveluaikoina.

Itsepalveluna noudettavat varaukset on noudettavissa varaushyllystä asiakkaan henkilökohtaisen numerokoodin mukaan. Numerokoodi löytyy noutoilmoituksesta.

 

ePress - san​​omalehtiä sähköisesti​​​

Uutistorilla on käytettävissä sähköinen lehtipalvelu ePress.

ePress sisältää kotimaisten paikallis- ja maakuntalehtien tuoreet näköispainokset. Mukana ovat myös isoimmat lehdet kuten mm. Helsingin Sanomat, Aamulehti, Lapin Kansa ja Hufvudstadsbladet. Lisäksi arkiston kautta on mahdollista lukea vanhempia numeroita 12 kuukauden ajalta.  Näköislehtien sivuja voi myös tulostaa.

Lehtiä voi lukea Uutistorilla isolta ePress-näytöltä sekä eBooking-asiakaskoneilta.

eBooking-koneille kirjaudutaan Kirkes-kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Lehtien lukemiseen ei tarvita tunnuksia tai salasanoja.


Tekniset ongelmat

Tietokoneiden ja automaatin mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla.

Hätätilanteet

Hätätilanteita varten ilmoitustaululla on yleinen hätänumero, vartiointiliikkeen numero sekä kiinteistön ongelmiin liittyen kaupungin päivystysnumero.

Päivitetty 21.08.2020 klo 09:56