Yhdeksäsluokkalaisten ajatuksia lukemisen merkityksestä

Lukutaito on elämäntaito ja tärkeä meille jokaiselle. Vuoden 2024 aikana julkaisemme kuukausittain lukemiseen liittyviä kirjoituksia. Tähän on koottu keravalaisten yhdeksäsluokkalaisten ajatuksia lukemisen merkityksestä.

📖 “Mielestäni lukeminen on tärkeää sekä siitä on todella paljon hyötyä. Pidän itse lukemisesta paljon, mutta koen, että minulla ei riitä aika siihen koulun kokeiden ja projektien keskellä. Kun olen kotona ja minulla on vapaa-aikaa, käytän sen usein opiskeluun, koska kokeita sekä projekteja on paljon. Minulla ei todennäköisesti ole ollut yhtäkään viikkoa tänä vuonna, kun minun ei olisi tarvinnut lukea kokeeseen tai tehdä koetta. Kun käytän suurimman osan vapaa-ajastani koulujuttuja tehdessä, en usein jaksa lukea kirjaa enää sen jälkeen tai minulla ei joskus edes riitä siihen aika. Haluaisin lukea kirjoja paljon enemmän mitä luen nyt, koska nautin siitä sekä se on rentouttavaa, mutta sille on haastavaa löytää hyvää aikaa.”

📖 “Mielestäni lukeminen ja sen oppiminen on tärkeää, koska ilman sitä taitoa et pärjäisi nykymaailmassa. Jokaisessa työpaikassa tarvitaan taitoa lukea ja havainnoida ympäristöä, joten sen helppous ja arkisuus arjessa pienestä pitäen korostuu. Myös koulunkäynti hankaloituu, jos lukutaito ei ole hallussa. Olisi tärkeää panostaa erilaisten tekstien ja tyylien lukemiseen ja tulkitsemiseen jo varhain koulutaipaleella.”

📖 “Lukutaito on etuoikeus. Jos nykylapset eivät osaakaan lukea enää yhtä hyvin kuin saman ikäiset esimerkiksi 10 vuotta sitten, tulee pakosti mietittyä, missä vika on. Sehän on jo tiedetty, että kirjoja ei lueta enää oikeastaan yhtään – puhelimen selaaminen on helpompaa. Kun selaa vaikka 2 tuntia puhelinta putkeen ja sitten pitäisikin yhtäkkiä lukea kirjaa (mikä on selkeästi hidastempoisempaa), ei keskittyminen yksinkertaisesti riitä. Lukutaito kehittyy myös koulun ulkopuolella, joten vanhempienkin pitäisi kannustaa lukemiseen ja näyttää mallia. Ei mikään taito tule ilman harjoittelua. Olen sitä mieltä, että puhelimet ja lasten liian helpolla päästäminen on tässäkin syynä.”

Mielestäni kaikki lukeminen on tärkeää, koska hyvä lukutaito mahdollistaa sinulle elämän. Jos ei osaa lukea kunnolla, niin yleisestä elämästä tulee todella vaikeaa, kun ei osaa täyttää joitain lomakkeita tai lukea reittiohjeita.

9. luokan oppilas Keravalta

📖 “Luku- ja kirjoitustaito on tärkeä taito arjessa. On hyvä, että tekstejä ymmärretään monipuolisesti ja suomen kieltä ymmärretään sujuvasti. Koulussa ja töissä pitää pystyä kirjoittamaan selkeitä tekstejä sekä lukemaan vaikeampaa suomea. Lukutaito on erityisen tärkeä yleissivistyksen osalta, sillä kirjallisuus on suuri osa lähes kaikissa maailman kulttuureissa.”

📖 “Lukeminen on tärkeää, sillä sitä tarvitaan kaikessa. Ilman hyvää lukutaitoa on vaikea pärjätä tulevaisuudessa ja työelämässä. Lukemisen taitoa pitäisi kehittää koulussa enemmän, kuten englannissa pitäisi lukea tekstejä enemmän.”

Minusta lukeminen on tärkeää, koska se edistää nuorten älyä ja auttaa nuoria oppimaan paremmin koulussa. Lukemisessa myös sanavarasto laajenee.

9. luokan oppilas Keravalta

📖 “Mun mielestä lukeminen on hieman tylsää ja minun mielestä turhaa, mutta en sano, etteikö se olisi tärkeää, minä en vain tykkää yhtään, koska se on tylsää. Se on myös ajantuhlausta, kun voisi tehdä jotain muutakin sen sijasta.”

📖 “Mielestäni lukeminen on tärkeää, koska lukemisen avulla saa yleissivistystä, viisautta ja se laajentaa tietämystä erilaisista sanoista. Lukeneet ihmiset ymmärtävät enemmän erikoisia sanoja tai sanontoja, toisin kun ne ketkä eivät lue kirjoja. Itse en lue, koska en ymmärrä mitä luen, lukihäiriö tai jotain.”

Toivotamme kaikille lukemisen iloa ja intoa!

Aikaisemmin julkaistut koulujen lukutaitojutut: