Talvikunnossapito

Kaupunki huolehtii yleiseen käyttöön luovutettujen katujen ja jalkakäytävien lumenaurauksesta ja liukkaudentorjunnasta. Kaupunki hoitaa katujen talvikunnossapidosta omana työnä noin 70 prosenttia ja loput 30 prosenttia hoitaa urakoitsija.

 • Katujen talvikunnossapitoalueet jakautuvat seuraavasti:

  • Vihreän alueen kunnossapito toteutetaan kaupungin omana työnä (Keskusta, Sompio, Kilta, Jaakkola, Lapila, Kannisto, Savio, Alikerava, Ahjo, Sorsakorpi, Jokivarsi).
  • Punaisen alueen talvihoidon ja syyssiivoukset toteuttaa Kaskenoja Oy 1.10-30.5. (Päivölä, Kaskela, Kuusisaari, Kytömaa, Virrenkulma, Kaleva, Kurkela, Ilmarinen, Sariolanmäki).

  Aluejakokartta (pdf).

Lumenaurausta tehdään kunnossapitoluokituksen mukaisessa aurausjärjestyksessä, eikä kunnossapidon tason tarvitse olla koko kaupungin alueella samanlainen. Korkeampaa kunnossapidon laatua ja kiireellisimpiä toimia vaaditaan paikoissa, jotka ovat liikenteen kannalta tärkeimpiä. Myös yllättävät sääolosuhteet ja -muutokset saattavat viivästyttää katujen kunnossapitoa.

Kevyen liikenteen väylät ovat vilkasliikenteisten katujen lisäksi ensisijaisia paikkoja liukkaudentorjunnassa. Keravalla torjutaan liukkautta pääasiassa hiekoittamalla, minkä lisäksi suolataan linja-autojen ja raskaan liikenteen reittejä. Työ on edullisempaa, kun sen tekee ennakoiden arkena normaalin työajan puitteissa. Kaupunki suosittelee vaihtamaan talveksi polkupyöriin nastoitetut ja pistosuojatut kumit ja käyttämään kengissä nastoja koko talven ajan.

Kaupungin kadut on jaettu hoitoluokkiin. Hoitoluokkiin 1, 2 ja 3 kuuluvat ajoradat ja hoitoluokkiin A ja B kuuluvat kevyen liikenteen väylät. Luokitteluun vaikuttavat väylän liikennemäärät, joukkoliikenteen reitit sekä muun muassa koulujen ja päiväkotien sijainnit. Katuja pidetään kunnossa hoitoluokituksen mukaisessa järjestyksessä.

Katujen auraus aloitetaan mahdollisimman pian, kun ennalta määritellyt laatukriteerit alittuvat. Auraus aloitetaan 1. luokan väylistä sekä A-luokan kevyen liikenteen väylistä, joiden hoitotoimenpiteet pyritään aloittamaan ennen vuorokauden liikenteen huipputunteja klo 7 ja 16. Tämän jälkeen toimenpiteitä tehdään 2. ja 3. luokan kaduille, joihin kuuluvat suurin osa kokoojakaduista sekä tonttikadut. Lumisateen jatkuessa pitkään joudutaan ylemmän luokan väyliä hoitamaan jatkuvasti, jolloin esimerkiksi tonttikatujen hoito voi viivästyä.

Aurausjärjestys ja tavoiteaikataulu

  • Pääväylien ja A-luokan kevytväylien hälytysraja on 3 cm.
  • Toimenpideaika tarpeen syntymisestä on 4 tuntia, kuitenkin siten, että illan tai yöllisen lumisateen jälkeen auraus on suoritettu klo 7 mennessä.
  • Sunnuntaisin ja arkipyhinä voidaan noudattaa 2. luokan vaatimusta.
  • Pysäköintialueilla lumen hälytysraja on 8 cm.
 • 2. luokan ajorata

  • Hälytysraja on 3 cm (irtolumi ja sohjo), sunnuntaisin ja arkipyhinä hälytysraja on 5 cm.
  • Toimenpideaika tarpeen syntymisestä on 6 tuntia, kuitenkin siten, että illan tai yöllisen lumisateen jälkeen auraus on suoritettu klo 10 mennessä.
  • Auraus hoidetaan pääsääntöisesti 1. luokan jälkeen.

  B-luokan kevyen liikenteen väylä

  • Irtolumen hälytysraja on 5 cm ja sohjon hälytysraja on 3 cm. Auraus hoidetaan pääsääntöisesti A-luokan jälkeen.
  • Toimenpideaika tarpeen syntymisestä on 6 tuntia, kuitenkin siten, että illan tai yöllisen lumisateen jälkeen auraus on suoritettu klo 10 mennessä.
  • Hälytysraja on 3 cm (irtolumi ja sohjo).
  • Toimenpideaika tarpeen syntymisestä on 12 tuntia. Auraus hoidetaan pääsääntöisesti 2. luokan jälkeen.
  • Sunnuntaisin ja arkipyhinä hälytysraja on irtolumen kohdalla 5 cm ja sohjon kohdalla 3 cm.
  • Pysäköintialueilla lumen hälytysraja on 8 cm.

Katujen kunnossapitoluokitukseen ja aurausjärjestykseen voit tutustua kartasta: Avaa kartta (pdf).

Ajantasaista hiekoitus- ja auraustilannetta voi seurata Keravan karttapalvelun talvikunnossapitokartalla. Siirry karttapalveluun. Karttapalvelu-sivun oikealla olevasta sisällysluettelosta voi valita näytettäväksi joko hiekoitus- tai auraustiedot. Tien viivaa klikkaamalla näet kunnossapidon tilanteen.

 • Tontin omistajan tai vuokralaisen velvollisuus on

  • huolehtia tonttiliittymään kertyneen aurausvallin poistosta
  • tarvittaessa hiekoittaa omalla tontilla sijaitsevat kulkuväylät liukastumisen estämiseksi
  • huolehtia tontille johtavan kulkutien hoidosta
  • huolehtia katuojan ja sadevesikourun puhdistamisesta
  • poistaa katolta pudonnut lumi kadulta
  • poistaa postilaatikon edessä oleva lumi sekä vaarantava lumi kiinteistön laitteista, kuten esimerkiksi aidasta.

  Kiinteistöt eivät saa siirtää lunta kaupungin katu- tai puistoalueille, vaan tonteille tulee raivata riittävästi lumitilaa sekä pitää tontilta ja tonttiliittymästä poistettu lumi tontillaan. Lisäksi tonttiliittymän rumpu on pidettävä avoinna kasvillisuudesta, lumesta ja jäästä.

  Velvollisuudet koskevat myös tontin vuokraajaa.

 • Keravan kaupungin lumen vastaanottopaikkana toimii Keravan maanläjitysalueen itäinen täyttöalue Peräläntiellä. Vastaanottopaikan alue aukeaa 8.1.2024 ja on avoinna arkisin ma-to 7–15.30 ja pe 7–13.30. Vastaanotetun kuorman veloitus on 30 euroa + alv 24 %.

  Lumen vastaanottotoiminta on tarkoitettu vain yrityksille, ja lähtökohtaisesti lumi tulisi mahduttaa jokaisen kiinteistön omalle tontille.

  Tärkeää tietoa liikennöitsijälle

  Liikennöitsijän tulee täyttää ennakkoon rekisteröintilomake ja toimittaa se sähköpostitse osoitteeseen lumenvastaanotto@kerava.fi. Lomakkeiden normaali käsittelyaika on 1–3 arkipäivää. Tulosta rekisteröintilomake (pdf).

  Lumikuorman kuljettajalla tulee olla mukana älypuhelin, jossa on toimiva nettiliittymä ja henkilökohtainen sähköposti. Puhelimessa tulee myös olla paikannus päällä. Emme valitettavasti voi palvella lumikuormien vastaanottamisessa, mikäli edellä mainitut ehdot eivät toteudu.

  Huomioithan, että Peräläntiellä on voimassa nopeusrajoitus 20 km/h.

  Opastamme kuljettajia tarvittaessa. Lisätietoja alueen lumenläjityksestä voi kysyä puh. 040 318 2365.

Ota yhteyttä

Palautetta lumenaurauksesta ja liukkaudentorjunnasta voi antaa sähköisen Asiointipalvelun kautta. Päivystysnumero on tarkoitettu vain akuutteihin asioihin virka-ajan ulkopuolella. Huomioi, että kaupunki ei hoida päivystysluontoisesti sellaisia töitä, joita voidaan suorittaa normaalin työajan puitteissa. Hengenvaaraa uhkaavissa kiireellisissä tapauksissa ota yhteyttä kaupunkitekniikan vikapäivystykseen.

Kaupunkitekniikan vikapäivystys

Numero on käytössä vain klo 15.30-07 ja viikonloppuna vuorokauden ympäri. Tähän numeroon ei voi lähettää tekstiviestejä tai kuvamateriaalia. 040 318 4140

Kaskenoja Oy

Palautteet ja päivystysnumero koskien Kalevan, Ylikeravan ja Kaskelan alueiden talvikunnossapitoa. Puhelinpäivystysaika on arkisin klo 8-16. Muina aikoina yhteydenotot sähköpostitse. 050 478 1782 kerava@kaskenoja.fi