Eläimet

Kotieläimet

 • Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen eläinlääkintähuollon yksikkö vastaa peruseläinlääkäripalveluista koti- ja hyötyeläimille virka- ja päivystysaikana. Eläinlääkäreiden vastaanotto sijaitsee Tuusulassa Sulan alueella osoitteessa Majavantie 10. Eläinlääkäripalvelut ovat tarkoitettu Keravan, Järvenpään, Tuusulan ja Nurmijärven asukkaiden kotieläimille.

  Päivystysaika

  Arkisin klo 15–08, viikonloppuisin pe klo 15 – ma klo 08 sekä pyhinä. Päivystävän eläinlääkärin tavoitat numerosta 0600 14241.

  Puhelun ohjauduttua päivystäjälle veloitetaan soittajalta puhelinlaskun yhteydessä paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun lisäksi minuuttipohjainen veloitus.

  Ajanvaraus

  Arkisin klo 8.00–10.00, puh. 040 314 3524 tai 040 314 4748.

 • Keravalta irrallaan löydetyt kissat, koirat ja muut lemmikkieläimet voi viedä eläinsuojelukeskus- ja hoitola Onnentassuun Riihimäelle. Löydettyjä eläimiä säilytetään tiloissa 15 vrk löytymisestä.

  Eläintensuojelu

  Kunnallisesta eläinsuojelun valvonnasta, opastuksesta ja valistuksesta Keravan kaupungin alueella vastaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen eläinlääkärit. Tarkastuksia suoritetaan ilmoitusten perusteella. Lisäksi tarkastuksia tehdään säännöllisesti eläinsuojelulain edellyttämiin kohteisiin.

  Eläinsuojeluilmoitukset ja ilmoitukset epäillyistä eläinten laittomista maahantuonneista voi lähettää sähköpostitse: elainsuojelu@tuusula.fi

  Kiireellisissä tapauksissa ota yhteys valvontaeläinlääkäriin, puh. 040 314 4756.

 • Jos ajat kolarin koiran tai kissan kanssa, loukkaantunutta eläintä täytyy auttaa. Avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on lain mukaan rikos (ELS 14 §). Jos ajat eläinkolarin koiran tai kissan kanssa, pysäytä autosi turvalliseen kohtaan. Lemmikkieläintä ei saa lopettaa, vaan lopettamispäätöksen tekee aina eläinlääkäri tai poliisi. Kuolleelta näyttävä eläin voi olla halvaantunut tai ruhjoutunut liikuntakyvyttömäksi. Eläimellä on kuitenkin hyvät mahdollisuudet toipua, jos se pääsee eläinlääkärille hoidettavaksi.

  Ota yhteys eläinlääkäriin (Keski-Uudenmaan ympäristökeskus)

  Keski-Uudenmaan alueella isompien luonnonvaraisten eläinten, kuten hirvieläinten kanssa ajetusta kolarista tulee ilmoittaa Keski-Uusimaan Riistanhoitoyhdistykselle, puh. 050 3631 850.

Luonnonvaraiset eläimet

 • Eläinsuojelulaki velvoittaa auttamaan loukkaantunutta eläintä. Keravaa lähin luonnonvaraisia eläimiä hoitava eläinsairaala on Korkeasaaren villieläinsairaala, puh. 040 334 2954 (eläintarhan aukioloaikoina). Villieläinsairaalasta saat myös lisäohjeita eläimen avuntarpeen varmistamiseen.

  Voit soittaa hätäkeskukseen 112, kun:

  • eläin on vaaraksi ihmisille tai aiheuttaa järjestyshäiriöitä.
  • kyse on kiireellisestä eläinsuojelullisesta asiasta, kuten parhaillaan tapahtuvasta eläinrääkkäyksestä.
  • jos kohtaat vakavasti loukkaantuneen eläimen.
   Villieläimen näkemisestä kaupungin lähiössä ei tarvitse hätääntyä eikä soittaa hätäkeskukseen.
   Jos eläin on paikassa, josta se ei itse pääse pois, voit pyytää apua Pelastuslaitoksen tilannekeskuksesta. Keravan alueella toimii Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, jonka tilannekeskuksen (asiakaspalvelun) tavoittaa numerosta 09 8394 0000.

  Luonnonvaraiset eläinten poikaset saattavat näyttää hylätyiltä, mutta todennäköisesti emo tarkkailee tilannetta lähistöllä ja palaa poikasen luokse ihmisen lähdettyä. Esimerkiksi rusakon poikaset saattavat kyhjöttää yksin paikoillaan, vaikka niillä ei ole hätää. Älä koske eläimiin ilman asiantuntijan ohjeita, sillä ihminen voi aiheuttaa luonnonvaraisille eläimille vahinkoa puuttumalla niiden elämään. Luonnonvaraisen hylätyn näköisen poikasen löydettyäsi onkin tärkeää kysyä tarkempia toimintaohjeita asiantuntijalta.

  Neuvonta-apua saa Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykseltä, päivystyspuhelin. 045 135 9726.

 • Jos löydät pienen luonnonvaraisen eläimen kuolleena, voit hävittää sen sekajätteen mukana. Huolehdi kuitenkin käsien suojauksesta suojahanskoin, sillä luonnonvaraisilla eläimillä on sairauksia, jotka voivat tarttua ihmisiin ja lemmikkeihin. Eläimen turkissa voi olla esimerkiksi tartuntavaaran aiheuttavia kuivuneita eritteitä. Voit tarvittaessa olla myös yhteydessä Keravan kuntateknisiin palveluihin, jolloin kaupunki hävittää eläimen.

  Löytäessäsi suurikokoisen luonnonvaraisen eläimen, ota yhteyttä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvontaeläinlääkäriin, puh. 040 314 4756.

  Ota yhteys valvontaeläinlääkäriin myös, jos löydät samalta alueelta useita eläimiä kuolleena. Valvontaeläinlääkäri arvio tällöin, voisiko kyseessä olla tarttuva eläintauti, kuten lintuinfluenssa.

Haittaeläimet

 • Kaupunki torjuu rottia julkisilla alueilla vuosittain. Asuinalueilta haittaeläinten hävittäminen on terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistajan tai haltijan velvollisuus. Jos rottahavaintoja on asuinalueella runsaasti, voi ongelmasta ilmoittaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen kuuluvalle ympäristöterveydelle (puh. 09 87 181, yaktoimisto@tuusula.fi).

  Ympäristöterveys voi tarvittaessa arvioida, onko omakoti-, rivitalo- tai kerrostaloalueella rottia niin paljon, että niistä voi aiheutua terveyshaittaa. Tällöin terveystarkastaja voi käydä ilmoitetussa paikassa tarkastuksella terveyshaitan arvioimiseksi sekä tarvittaessa tiedottaa alueen asukkaita lisääntyneestä rottaongelmasta tai edellyttää kiinteistöltä toimenpiteitä rottaongelman ratkaisemiseksi.

  Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on tärkeää. Kiinteistön jätehuolto tulee järjestää siten, että rotat tai muut eläimet eivät pääse keittiöbiojätettä sisältävään jäteastiaan tai kompostoriin. Lintujen ruokinta kannattaa myös lopettaa, jos alueella on rottia. Rottaongelman ehkäisemiseksi lintujen ruokintaa ei myöskään koskaan tule järjestää suoraan maasta.

  Hiiriä ja rottia voi hävittää loukuttamalla. Tappoloukkujen on oltava riittävän tehokkaita, jotta pyydystettävä eläin ei joudu kärsimään. Loukku sijoitetaan niin, ettei se vahingoita muita ja se tulee tarkistaa päivittäin. Loukkua ei kannata käsitellä paljain käsin, koska ihmisen käsistä tarttuva haju voi pitää jyrsijät kaukana loukusta.

  Jollei rottaongelman torjumiseksi toimi mikään muu keino, täytyy torjunnassa turvautua jyrsijämyrkkyihin. Myrkyn käyttö on kuitenkin viimeisin vaihtoehto jyrsijöiden tuhoamiseen. Myrkytysoikeus on vain ammattilaisilla. Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia muille nisäkkäille ja linnuille, jos ne pääsevät syömään myrkkyä, ja jyrsijämyrkyt sijoitetaankin siksi aina suojattuihin syöttilaatikoihin. Rottien myrkytyksen saa tehdä vain tuholaistorjujan tutkinnon suorittanut alan ammattilainen, jotta myrkytys onnistuu turvallisesti.

Ota yhteyttä