Kerava juhlistaa maailman ympäristöpäivää monin eri teoin

Tänään vietetään maailman ympäristöpäivää, jonka tarkoituksena on kannustaa kiinnittämään huomiota ympäristökysymyksiin. Kerava 100 -juhlavuosi täyttyy monista eri ympäristöteoista, jotka kokosimme tähän uutiseen. Keravalla on tehty alkuvuonna muun muassa seuraavia ympäristötekoja.

Keravalla aloitti Ilmastokoordinaattori

Toukokuussa kaupungilla ilmastokoordinaattorina aloittaneen Anniina Helmisen työnkuvaan kuuluu kaupungin ilmastotyön jalkauttaminen ja ilmastoasioihin liittyvät asiantuntijatehtävät. Ilmastotyöllä edistetään kaupungin tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035. Helminen työskentelee tehtävässään sekä Keravalla että Tuusulassa. Keravalla hän on parittomilla viikoilla.

Keravanjoki alkaa tästä -tarrakampanja

Kuva: Mainoste Print Oy.

Kaupunkitekniikan ja kuvataidekoulun yhteisessä projektissa kannustetaan kaupunkilaisia vaalimaan Keravanjoen ympäristön puhtautta heittämällä roskat roskiin. Asiasta muistutetaan sadevesikaivojen ympärille asennettavien tarrojen avulla.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Koulujen hävikkiruokapassit

Keravanjoen koulussa kokeiltiin kampanjamuotoista hävikkiruokapassia, jonka aikana biojätteiden määrä väheni huomattavasti. Kampanjan tavoitteena oli kannustaa syömään lautanen puhtaaksi ja lisätä tietoisuutta biojätteen vähentämisen tärkeydestä.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Ylijäämäruoan myynti Keravan lukiolla

Tiesitkö, että Keravan lukiolla myydään ylijäämäruokaa? Yli jäänyttä lounasruokaa on tarjolla lukion toiminta-aikana arkisin kello 12.00–12.30. Ruoka syödään paikan päällä.

Kuvassa on kaupunkilaisten toimittamia kiitoskukkia lukion keittiölle. Asukkaat ovat kiitelleet hyvästä ruuasta ja olleet iloisia siitä, että he pääsevät syömään maistuvan lounaan niin pienellä rahalla. Ruokailuhetki on ollut monelle asukkaalle henkireikä, joka on tuonut päivään rytmiä ja tarjonnut mahdollisuuden yhteisölliseen lounashetkeen.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Valtakunnallinen Miljoona roskapussia -kampanja

Ylen järjestämässä roskienkeruukampanjassa haastettiin suomalaiset osallistumaan lähiympäristön puhtaanapitoon. Tavoitteena oli kerätä miljoona roskapussia välillä 15.4.–5.6. Keravalla kerättiin Ylen laskurin mukaan määräaikaan mennessä 513 roskapussia.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Keravan kaupungin viherpalvelut otti käyttöön sähköpyörän

Ouca Transport -sähköpyörä on hiljainen, päästötön ja näppärä kulkupeli, jolla hoituu niin viheralueiden kunnossapitotyöt kuin työvälineiden kuljettaminen. Ekologinen menopeli on kätevä muun muassa siksi, että se mahdollistaa ajokortittomien työnhakijoiden palkkaamisen ja sillä on kätevä kulkea lyhyitä välimatkoja ja liikkua myös jalankulkijoille tarkoitetuilla alueilla. Pyörä otettiin käyttöön toukokuun alkupuolella.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Kerava 100 -arboretum

Keravan Kivisiltaan rakennetaan juhlavuoden kunniaksi arboretum eli puulajipuisto. Keravalaiset voivat varata vuonna 2024 syntyvälle lapselleen oman nimikkopuun kaupungin laatimasta kasviluettelosta. Puuvarauksia voi tehdä koko vuoden ajan.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Kivisillan alueelle istutettiin Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä

Aalto-yliopistossa valmistuneen diplomityön ansiosta Keravan kaupunkiympäristöön rakennettiin uudenlainen metsäelementti – hiilimetsänen – joka toimii hiilinieluna ja tuottaa samanaikaisesti ekosysteemille muita hyötyjä. Mikrometsä tarjoaa monihyötyisyyttä tukemalla kaupunkiympäristöä ilmastonmuutoksen hillinnässä erityisesti tiivistyvissä kaupungeissa. Vehreällä kaupunkiympäristöllä on myös terveyshyötyjä.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Keravalla torjutaan jättipalsamia mobiilipelin avulla

Kuva: Kari Schnellmann

Kuntalaiset voivat tienata rahaa tililleen hävittämällä Keravalta löytämiään jättipalsameja. Keravan vieraslajikyselyssä jättipalsami nousi tärkeimmäksi torjuttavaksi vieraslajiksi, joten sen torjuntaan kohdennetuilla panostuksilla on oikeasti vaikuttavuutta ympäristön kannalta. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla torjuttavia vieraslajiesiintymiä videoidaan ja merkitään kartalle.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen.

Kerava on mukana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen espanjansiruetanoiden torjuntakampanjassa

Kuva: Keski-Uudenmaan ympäristökeskus (Mia Honkanen)

Kuntalaiset voivat tienata rahaa tililleen hävittämällä Keravalta löytämiään espanjansiruetanoita. Siruetana on torjuttava vieraslaji, joka on yleistynyt nopeasti taajama-alueilla ja se aiheuttaa tuhoja kotipuutarhoissa sekä viljelyksillä. Jättipalsamin torjuntakampanjan tavoin tämäkin tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla jokainen torjuttu litra etanoita taltioidaan videolle palkkion saamiseksi.

Linkki kaupungin nettisivu-uutiseen. uutiseen.