Keski-Uudenmaan Pride-viikko käynnistyy Keravalla

Kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma Keski-Uudenmaan Pridea vietetään Keravalla 26.8.2023. Pride-viikko on täynnä sateenkaaren väreissä loistavaa ohjelmaa ja keskustan alueella liehuvat sateenkaariliput.

Pridet ovat ihmisoikeustapahtumia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden ja yhtäläisten oikeuksien puolesta tehdyn työn kunniaksi. Keski-Uudenmaan Pride on Tuusulan, Keravan, Järvenpään ja Nurmijärven yhteinen juhla, jota kunnat isännöivät vuorollaan.

Osana Pride-viikkoa Keravan kaupunki julkaisee yleisiin tiloihin tehtyjä turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisella tilalla tarkoitetaan tässä yhteydessä etenkin psykososiaalista turvallisuutta: ihmisten sosiaalisia asenteita ja keskinäistä vuorovaikutusta. Periaatteet on laadittu yhdessä kaupunkilaisten kanssa ja tavoitteena on, että jokaisella kaupungin tiloja käyttävällä asiakkaalla olisi hyvä, tervetullut ja turvallinen olo asioida ja oleskella kaupungin tiloissa.

Aloita Priden juhlinta jo ennen pääjuhlaa ennakkotapahtumissa

Ohjelmistossa on paljon kaikille avoimia tapahtumia, ja kaikki ohjelma on maksutonta. Ohjelmia järjestetään Keravan kaupunginkirjastossa, Ohjaamossa sekä Keravan kirkossa.

Pride-viikon aikana on mahdollisuus osallistua muun muassa yhteiseen kylttityöpajaan sekä sateenkaarileivostyöpajaan. Keravan kirjastossa vierailee kirjailija Dess Terentjeva kertomassa sateenkaarikirjallisuuden teoksistaan ja kirjastossa pääsee seuraamaan paneelikeskustelua teemalla sateenkaari-ihmisten hyvinvointi. Keravan kirkossa järjestettävä Sateenkaari-rukoushetki on kaikille, jotka haluavat olla mukana hartaudessa, jossa jokainen hyväksytään omana itsenään.

Kaikki ennakko-ohjelmat löytyvät Keravan tapahtumakalenterista: tapahtumakalenteri

Tutustu myös naapurikaupunki Järvenpään ennakko-ohjelmiin: Järvenpään tapahtumakalenteri

Pride-viikko huipentuu kulkueeseen ja puistojuhlaan lauantaina 26.8.

Pride-kulkueeseen kukin voi osallistua sellaisena kuin on. Lähtemällä mukaan värikkääseen ja yhteisölliseen mielenilmaukseen annat tukesi yhdenvertaisuudelle ja moninaisuudelle. Yhteinen ohjelma sekä järjestäytyminen alkaa Keravan asema-aukiolla klo 16 ja kulkue lähtee liikkeelle klo 17. Marssi päättyy Aurinkomäelle klo 18, jolloin päästään aloittamaan puistojuhlan ohjelma.

Puistojuhlan ohjelma Aurinkomäellä:

  • artisti Cecil Opia klo 18.00
  • gaykuoro Out’n’loud klo 18.30
  • artisti Thelise klo 19.00
  • pride-kummi Sophie Labellen puhe klo 19.30
  • drag show House of Auer klo 19.45
  • artisti ILON klo 20.15
  • ulkoilmaelokuva Priscilla klo 21.00

Yhteisen ohjelman lisäksi Aurinkomäki täyttyy työpajoista, ruokakojuista, ständeistä ja taidekujasta. Tapahtumaan voi tulla viettämään aikaa myös piknik-hengessä ja ottaa omat eväät mukaan.

Keravan seurakunta pitää paikalla ystävä-pikatreffejä, Keravan kaupunginkirjasto jakaa kirjavinkkejä ja Tuusulan kunnan pisteellä pääsee tekemään rannekoruja. Keravan kuvataidekoulu on maalannut tintamareskin, jota voi hyödyntää valokuvaukseen.

Vuoden 2023 tapahtumaa tukee vaikuttava lista Pride-kummeja

Tapahtuman vapaaehtoisina kummeina toimii joukko paikallisesti tai valtakunnallisesti tuttuja kasvoja osoittamassa tukeaan Pride-viikolle. Kummit allekirjoittavat Priden ajamat arvot ja haluavat olla mukana edesauttamassa ihmisoikeuksien toteutumista.

Vuoden 2023 tapahtuman kummeina toimivat Keravan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja vuoden vapaaehtoinen Eva Guillard, sarjakuvapiirtäjä ja transaktivisti Sophie Labelle, taiteilija ja somevaikuttaja Eino Nurmisto, rumpali Aleksi Ripatti, Keravan kaupunginjohtaja Kirsi Rontu, Keravan seurakunnan kirkkoherra Markus Tirranen ja graffititaiteilija Jouni Väänänen.

-Olen ylpeä saadessani olla yksi ensimmäisen Keravalla järjestettävän Priden kummeista. Keravan tulee olla kaikkien kaupunki, jossa jokainen hyväksytään omana itsenään. Keravan kaupunki liputtaa moninaisuuden, yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon puolesta Pride-viikolla ja kaupunkilaisille on tarjolla paljon sateenkaarevaa ohjelmaa, kertoo kaupunginjohtaja Kirsi Rontu.

-Keravan kaupunki pyrkii edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassaan. Näitä tavoitteita toteutetaan niin työyhteisössä osana päivittäisjohtamista kuin kuuntelemalla kaupunkilaisia ja kehittämällä palveluita yhdessä asukkaiden kanssa, jatkaa Rontu.

Tutustu kaikkiin kummeihin kaupungin verkkosivuilla: Pride-kummit

Yhteistyössä

Keravan kaupunki koordinoi tapahtuman toteutusta ja mukaan toteutukseen on kutsuttu myös yhteistyökumppanit. Tapahtuman yhteistyökumppaneina toimivat: Tuusulan kaupunki, Järvenpään kaupunki, Nurmijärven kaupunki, Onnila Kerava, Keravan Ohjaamo, Keravan seurakunta, Keravan Vihreät, Keravan Vasemmistoliitto, Keravan SDP, Keuda, Taidepaja Taiku Jalotus ry, SETA, Lyömätön Linja Keski- ja Itä-Uusimaa, Sexpo sekä Keravan Kuva-taidekoulu. Lisäksi tapahtumassa on mukana vapaaehtoisia työntekijöitä.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille!

Pride verkossa ja somessa

#KeskiUudenmaanPride #KeskiUudenmaanPrideKerava