Hylätyt ajoneuvot

Kaupunki huolehtii yleisille alueille, esimerkiksi katujen varsille ja pysäköintipaikoille, hylätyistä ajoneuvoista. Hylätyt ajoneuvot kaupunki siirtää varastosäilytykseen lain määrittämäksi ajaksi. Romuajoneuvot kaupunki toimittaa suoraan tuhottavaksi ja ne käytetään teollisuuden raaka-aineena. 

Väärin pysäköidylle ajoneuvolle kaupunki tekee lähisiirron tai siirtää ne varastoon talteen. Siirtokustannukset laskutetaan ajoneuvon viimeiseltä rekisteriin merkityltä omistajalta. Erääntyneet siirtokustannusmaksut ovat suoraan ulosottokelpoisia.

Käyttämätön auto kadulla

Kaupunki voi siirtää varastoon myös sellaisen ajoneuvon, jota ei tosiasiallisesti käytetä liikenteessä, vaan esimerkiksi varastona. 

Käyttämättömän ajoneuvon säilyttäminen kadulla on pysäköintivirhe, josta saa pysäköintivirhemaksun. Omistajalla on kaksi päivää aikaa hoitaa auto liikennöitävään kuntoon tai siirtää ajoneuvo pois kadulta, muuten kaupunki siirrättää ajoneuvon varastoon.

Auton käyttämättömyydelle on monia kriteerejä:

  • aika, jonka auto ollut paikoillaan
  • huono kunto
  • vakuuttamattomuus
  • rekisteröimättömyys
  • katsastamattomuus
  • verojen maksamattomuus

Ajoneuvon siirto toiselle paikalle kadulla ei riitä estämään käyttämättömyyden kriteerien täyttämien perustein kehotetun ajoneuvon siirtoa varastoon. Perusteet liikenteeseen soveltumattoman auton siirtämiselle varastoon löytyvät tieliikennelaista.

Romuautosta eroon ilmaiseksi ja luontoa säästäen

Ajoneuvon omistaja voi toimittaa ajoneuvonsa romutettavaksi mihin tahansa autojen valmistajien ja maahantuojien valtuuttamaan viralliseen vastaanottopisteeseen. Ajoneuvon hävittäminen tällä tavoin on auton omistajalle maksutonta. Autojen vastaanottopisteet löytyvät Suomen Autokierrätyksen sivuilta.

Kiinteistön alueelle hylätty ajoneuvo

Isännöitsijän, kiinteistön omistajan, haltijan tai edustajan tulee yrittää ensin omin keinoin saada auton omistaja tai haltija kiinni. Jos ajoneuvo ei tästä huolimatta siirry, perustellusta pyynnöstä kaupunki huolehtii myös yksityisen kiinteistön alueelle hylätyn ajoneuvon siirrosta. Täytä ja tulosta ajoneuvon siirtopyyntölomake (pdf).

Maksut

Kaupungin ajoneuvonsiirrosta perittävät maksut löytyvät infrapalveluiden hinnastosta. Löydät hinnaston verkkosivuiltamme: Katujen ja liikenteen luvat.

Ota yhteyttä