Kouluille ja päiväkodeille

Koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastoon! Kirjasto järjestää ryhmille myös erilaisia ohjattuja käyntejä ja tarjoaa materiaaleja ja palveluita kirjallisuuskasvatuksen tueksi.

Kouluille

 • Lukemaan innostamisen paketti

  Kirjasto tarjoaa koko koululle Lukemaan innostamisen pakettia. Paketti pyrkii kasvattamaan lukuintoa, syventämään lukutaitoa ja antamaan vinkkejä kodin ja koulun yhteistyöhön. Paketista löytyy valmiita materiaaleja muun muassa sanataiteen, mediakasvatuksen ja monikielisyyden teemoista.

  Materiaalin tilaus ja lisätiedot osoitteesta aino.koivula@kerava.fi.

   Lukugaattorit

  Eikö löydy luettavaa? Nappaa lukugaattorin huikeat vinkit ja löydä elämäsi kirja!
  Lukugaattori tarjoaa lukuvinkkejä eri ikäisille lapsille ja nuorille.

  Tutustu lukugaattoreihin luokan kanssa näiden linkkien avulla:

  Lukudiplomit

  Lukudiplomeista tietoa verkkosivujen lasten ja nuorten osiosta.

  Kirjapaketit

  Luokat voivat tilata kirjapaketteja kirjastolta noudettavaksi esimerkiksi diplomikirjoista, suosikeista tai eri teemoista. Paketit voivat sisältää myös muuta aineistoa kuten äänikirjoja ja musiikkia. Aineistokassit voi tilata osoitteesta kirjasto.lapset@kerava.fi.

 • Kaikki ohjatut käynnit varataan lomakkeella. Siirry Microsoft Formsiin täyttämään lomake.

  Huomioithan, että käynnit tulee varata vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailua, jotta valmisteluihin jää riittävästi aikaa.

  Kirjaston tarjoamat ohjatut ryhmäkäynnit:

  1.lk Tervetuloa kirjastoon! – kirjastoseikkailu

  Kaikki keravalaiset ekaluokkalaiset kutsutaan kirjastoseikkailulle! Seikkailun aikana tutustutaan kirjaston tiloihin, aineistoon ja käyttöön. Opetellaan kirjastokortin käyttöä ja saadaan kirjavinkkejä.

  2.lk Lukudiplomi innostaa lukemaan – Lukudiplomiesittely ja –vinkkaus

  Esittely on toteutettavissa kirjastolla tai etänä. Kirjasto kutsuu lukuvuoden aikana kaikki kakkosluokat osallistumaan kirjavinkkaukseen ja suorittamaan lukudiplomia. Lukudiplomi on lukemiseen innostamisen menetelmä, johon liittyy kirjaesittelyä ja kirjavinkkausta.

  4.lk Vinkkaus

  Neljäsluokkalaisille vinkataan lukemaan innostavaa aineistoa. Vinkkauksessa tarjotaan eri lukutaidolle ja kielitaidolle soveltuvaa kirjallisuutta.

  5.lk Sanataidetyöpaja

  Viidesluokkalaisille järjestetään sanataidetyöpajoja. Työpajassa oppilas pääsee osallistumaan ja luomaan oman sanataidetekstin. Samalla opitaan myös tiedonhakua!

  8.lk Genrevinkkaus

  Kahdeksasluokkalaisille järjestetään genrevinkkausta teemoista kauhu, scifi, fantasia, romantiikka ja jännitys.

  Vinkkauksen yhteydessä voidaan myös katsoa kirjastokorttiasiat kuntoon. Kirjastokorttia varten on hyvä tuoda täytetty lomake mukana. Yläkouluvinkkaus onnistuu myös etänä Teamsissa tai Discordissa.

  9.lk Kirjamaistiaiset

  Kirjamaistiaiset tarjoaa kirjallisen kattauksen luettavaa. Kattauksen aikana nuori pääsee maistelemaan erilaisia kirjoja ja äänestämään parhaat palat.

 • Yhteisökortti

  Opettaja voi saada ryhmälleen kirjastokortin, jolla lainata aineistoa ryhmän yhteiseen käyttöön.

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Sitä voi hyödyntää lukutaitotyössä ja lukemisen edistämisessä. Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. . Siirry palveluun.

  Poistokirjat

  Lahjoitamme kokoelmista poistettuja lasten ja nuorten kirjoja koulujen käyttöön.

  Celia

  Celian maksuttomat kirjat ovat yksi tehostetun ja erityisen tuen muoto niille oppilaille, joilla on jokin lukemisen este. Siirry lukemaan lisää Celia-kirjaston sivuille.

  Monikielinen kirjasto

  Monikielisessä kirjastossa on aineistoa noin 80 kielellä. Kirjasto voi tarvittaessa tilata kokoelman kirjoja vieraalla kielellä ryhmän käyttöön. Siirry Monikielisen kirjaston sivuille.

Päiväkodeille

 • Lukulaukut

  Lukulaukut pitävät sisällään kirjoja tietystä teemasta. Ne tarjoavat luettavaa, leikkejä ja tehtäviä teeman parissa. Teemoina ovat metsän eläimet, värit, tunteet, ystävyys ja omituiset otukset. Laukut varataan kirjastolta.

  Kirjallisuuskasvatus-materiaalipaketti

  Päiväkotien henkilöstölle on tarjolla materiaalipaketti, joka pitää sisällään kirjallisuuskasvatusta tukevaa materiaalia ja tietoa lukemisesta sekä kuratoituja tehtäviä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

  Vuosikello

  Lukemisen vuosikello on materiaali- ja ideapankkivarhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen. Vuosikellosta löytyy paljon valmista materiaalia suoraan hyödynnettäväksi opetukseen, ja sitä voi käyttää apuna opetuksen suunnittelussa. Siirry tutustumaan lukemisen vuosikelloon.

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset laste n ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Sitä voi hyödyntää myös varhaiskasvatuksessa lukutaitotyössä ja lukemisen edistämisessä. Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. Siirry kokoelmaan.

  Kirjapaketit

  Ryhmät voivat tilata erilaisia aineistopaketteja esimerkiksi teemoihin tai ilmiöihin liittyen. Paketit voivat sisältää myös muuta aineistoa kuten äänikirjoja ja musiikkia. Aineistokassit voi tilata osoitteesta kirjasto.lapset@kerava.fi.

 • Päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastoon lainauskäynnille. Lainauskäyntiä ei tarvitse varata erikseen.

 • Yhteisökortti

  Kasvattaja voi saada ryhmälleen kirjastokortin, jolla lainata aineistoa ryhmän yhteiseen käyttöön.

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Se tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

  Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. Siirry palveluun.

  Poistokirjat

  Lahjoitamme kokoelmista poistettuja lasten ja nuorten kirjoja päiväkotien käyttöön.

  Celia

  Celian maksuttomat kirjat ovat yksi tehostetun ja erityisen tuen muoto niille lapsille, joilla on jokin lukemisen este. Päiväkoti voi liittyä yhteisöasiakkaaksi ja lainata kirjoja lapsille, joilla on lukemisen este. Lue lisää Celia-kirjastosta.

  Monikielinen kirjasto

  Monikielisessä kirjastossa on aineistoa noin 80 kielellä. Kirjasto voi tarvittaessa tilata kokoelman kirjoja vieraalla kielellä ryhmän käyttöön. Siirry Monikielisen kirjaston sivuille.