Kouluille ja päiväkodeille

Koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastoon! Kirjasto järjestää ryhmille erilaisia ohjattuja käyntejä ja tarjoaa materiaaleja ja palveluita kirjallisuuskasvatuksen tueksi. Tältä sivustolta löydät tietoa myös Keravan lukukonseptista.

Kouluille

 • Lukemaan innostamisen paketti

  Kirjasto tarjoaa koko koululle Lukemaan innostamisen pakettia. Paketti pyrkii kasvattamaan lukuintoa, syventämään lukutaitoa ja antamaan vinkkejä kodin ja koulun yhteistyöhön. Paketista löytyy valmiita materiaaleja muun muassa sanataiteen, mediakasvatuksen ja monikielisyyden teemoista.

  Materiaalin tilaus ja lisätiedot osoitteesta aino.koivula@kerava.fi.

   Lukugaattori

  Eikö löydy luettavaa? Kurkkaa Lukugaattorin vinkit ja löydä huikean hyvä kirja! Lukugaattori tarjoaa suosituksia eri ikäisille lapsille ja nuorille.

  Siirry tutkimaan Lukugaattorin kirjavinkkejä.

  Lukudiplomit

  Lukudiplomi on lukemaan innostamisen menetelmä, jonka ideana on lisätä lukuintoa ja tutustuttaa monipuolisesti hyviin kirjoihin. Eri-ikäisille lukijoille on olemassa omat diplomilistansa, jotta jokainen löytäisi kiinnostavaa ja juuri itselle sopivaa luettavaa.

  Kirjasto kokoaa diplomikirjoista myös aineistopaketteja kouluille.

  2. luokan lukudiplomi Tapiiri

  2.-luokkalaisten diplomi on nimeltään Tapiiri. Se sisältää muun muassa kuvakirjoja sekä paljon helppolukuisia kirjoja. Tutustu Tapiiri-diplomilistaan (pdf).

  Kirjasto kutsuu lukuvuoden aikana kaikki toisen luokan oppilaat suorittamaan lukudiplomia. Kakkosluokkalaisten lukudiplomistartissa esitellään ja vinkataan kirjoja ja autetaan kirjojen valinnassa ja etsimisessä.

  3.-4. luokan lukudiplomi Kumi-Tarzan

  3.-4.-luokkalaisten diplomi on nimeltään Kumi-Tarzan. Se sisältää muun muassa jännittäviä ja hauskoja lastenkirjoja, sarjakuvia, tietokirjoja ja elokuvia. Tutustu Kumi-Tarzan-listaan (pdf).

  Iisit stoorit -lukudiplomi alakouluille

  Iisit stoorit -lista on mukautettu kirjalista S2-oppilaille ja lukijoille, jotka haluavat lukea lyhyitä tarinoita. Tutustu Iisit stoorit -listaan (pdf).

  Lisätietoa lukudiplomeista

  Keravan kirjaston lukudiplomit on koostettu kirjaston omaan kokoelmaan sopiviksi listoiksi Opetushallituksen diplomilistojen pohjalta.  Siirry tutustumaan Opetushallituksen diplomiin.

  Netlibris-kirjallisuussivuilta löytyy lisätietoja lukudiplomista opettajille ja oppilaille. Erityisoppilaiden kohdalla opettaja voi määritellä diplomin laajuuden itse. Siirry tutustumaan Netlibris-kirjallisuussivuihin.

  Kirjapaketit

  Luokat voivat tilata kirjapaketteja kirjastolta noudettavaksi esimerkiksi diplomikirjoista, suosikeista tai eri teemoista. Paketit voivat sisältää myös muuta aineistoa kuten äänikirjoja ja musiikkia. Aineistokassit voi tilata osoitteesta kirjasto.lapset@kerava.fi.

 • Kirjaston tarjoamat ohjatut ryhmäkäynnit

  Kaikki ohjatut käynnit varataan lomakkeella. Siirry Microsoft Formsiin täyttämään lomake. Huomioithan, että käynnit tulee varata vähintään kaksi viikkoa ennen toivottua vierailua, jotta valmisteluihin jää riittävästi aikaa.

  1.lk Tervetuloa kirjastoon! – kirjastoseikkailu

  Kaikki keravalaiset ekaluokkalaiset kutsutaan kirjastoseikkailulle! Seikkailun aikana tutustutaan kirjaston tiloihin, aineistoon ja käyttöön. Opetellaan kirjastokortin käyttöä ja saadaan kirjavinkkejä.

  2.lk Lukudiplomi innostaa lukemaan – Lukudiplomiesittely ja –vinkkaus

  Esittely on toteutettavissa kirjastolla tai etänä. Kirjasto kutsuu lukuvuoden aikana kaikki kakkosluokat osallistumaan kirjavinkkaukseen ja suorittamaan lukudiplomia. Lukudiplomi on lukemiseen innostamisen menetelmä, johon liittyy kirjaesittelyä ja kirjavinkkausta.

  3.lk Vinkkaus

  Kolmosluokkalaisille vinkataan lukemaan innostavaa aineistoa. Vinkkauksessa tarjotaan eri lukutaidolle ja kielitaidolle soveltuvaa kirjallisuutta.

  5.lk Sanataidetyöpaja

  Viidesluokkalaisille järjestetään sanataidetyöpajoja. Työpajassa oppilas pääsee osallistumaan ja luomaan oman sanataidetekstin. Samalla opitaan myös tiedonhakua!

  8.lk Genrevinkkaus

  Kahdeksasluokkalaisille järjestetään genrevinkkausta teemoista kauhu, scifi, fantasia, romantiikka ja jännitys.

  Vinkkauksen yhteydessä voidaan myös katsoa kirjastokorttiasiat kuntoon. Kirjastokorttia varten on hyvä tuoda täytetty lomake mukana. Yläkouluvinkkaus onnistuu myös etänä Teamsissa tai Discordissa.

  9.lk Kirjamaistiaiset

  Kirjamaistiaiset tarjoaa kirjallisen kattauksen luettavaa. Kattauksen aikana nuori pääsee maistelemaan erilaisia kirjoja ja äänestämään parhaat palat.

  Satusiipi-tilan omatoiminen käyttö

  Keravalaiset koulut ja päiväkodit voivat varata Satusiipeä maksutta omatoimiseen opetus- tai muuhun ryhmäkäyttöön aikaisintaan kaksi viikkoa ennen varauksen ajankohtaa.

  Satusiipi sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa, lasten ja nuorten alueen takaosassa. Tutustu Satusiipi-tilaan.

 • Yhteisökortti

  Opettaja voi saada ryhmälleen kirjastokortin, jolla lainata aineistoa ryhmän yhteiseen käyttöön.

  Ellibs

  Ellibs on e-kirjapalvelu, josta löytyy lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjoja. Palvelua voi käyttää selaimella tai mobiilisovelluksella. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Siirry kokoelmaan.

  Poistokirjat

  Lahjoitamme kokoelmista poistettuja lasten ja nuorten kirjoja koulujen käyttöön.

  Celia

  Celian maksuttomat kirjat ovat yksi tehostetun ja erityisen tuen muoto niille oppilaille, joilla on jokin lukemisen este. Siirry lukemaan lisää Celia-kirjaston sivuille.

  Monikielinen kirjasto

  Monikielisessä kirjastossa on aineistoa noin 80 kielellä. Kirjasto voi tarvittaessa tilata kokoelman kirjoja vieraalla kielellä ryhmän käyttöön. Siirry Monikielisen kirjaston sivuille.

Päiväkodeille

 • Lukulaukut

  Lukulaukut sisältävät kirjoja ja tehtäviä jostain tietystä teemasta. Tehtävät syventävät kirjojen aiheita ja tarjoavat toiminnallista puuhaa lukemisen oheen. Laukut varataan kirjastolta.

  Lukulaukut 1 – 3-vuotiaille:

  • Värit
  • Arjen puuhat
  • Kuka olen?

  Lukulaukut 3 – 6-vuotiaille:

  • Tunteet
  • Ystävyys
  • Tutkitaan
  • Sanataidetta

  Kirjallisuuskasvatus-materiaalipaketti

  Päiväkotien henkilöstölle on tarjolla materiaalipaketti, joka sisältää kirjallisuuskasvatusta tukevaa materiaalia ja tietoa lukemisesta sekä kuratoituja tehtäviä varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen.

  Vuosikello

  Lukemisen vuosikello on materiaali- ja ideapankkivarhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen. Vuosikellosta löytyy paljon valmista materiaalia suoraan hyödynnettäväksi opetukseen, ja sitä voi käyttää apuna opetuksen suunnittelussa. Siirry tutustumaan lukemisen vuosikelloon.

  Ellibs

  Ellibs on e-kirjapalvelu, josta löytyy lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjoja. Palvelua voi käyttää selaimella tai mobiilisovelluksella. Palveluun kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Siirry kokoelmaan.

  Kirjapaketit

  Ryhmät voivat tilata erilaisia aineistopaketteja esimerkiksi teemoihin tai ilmiöihin liittyen. Paketit voivat sisältää myös muuta aineistoa kuten äänikirjoja ja musiikkia. Aineistokassit voi tilata osoitteesta kirjasto.lapset@kerava.fi.

 • Päiväkotiryhmät ovat tervetulleita kirjastoon lainauskäynnille. Lainauskäyntiä ei tarvitse varata erikseen.

  Satusiipi-tilan omatoiminen käyttö

  Keravalaiset koulut ja päiväkodit voivat varata Satusiipeä maksutta omatoimiseen opetus- tai muuhun ryhmäkäyttöön aikaisintaan kaksi viikkoa ennen varauksen ajankohtaa.

  Satusiipi sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa, lasten ja nuorten alueen takaosassa.  Tutustu Satusiipi-tilaan.

 • Yhteisökortti

  Kasvattaja voi saada ryhmälleen kirjastokortin, jolla lainata aineistoa ryhmän yhteiseen käyttöön.

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma

  Valtakunnallinen lasten ja nuorten digikokoelma tuo kotimaiset lasten ja nuorten ääni- ja e-kirjat kaikkien saataville. Se tarjoaa myös kouluille paremmat mahdollisuudet toteuttaa opetussuunnitelmaa, kun kokonaiset koululuokat voivat yhtä aikaa lainata saman teoksen.

  Kokoelma löytyy Ellibs-palvelusta, johon kirjaudutaan omalla kirjastokortilla. Siirry palveluun.

  Poistokirjat

  Lahjoitamme kokoelmista poistettuja lasten ja nuorten kirjoja päiväkotien käyttöön.

  Celia

  Celian maksuttomat kirjat ovat yksi tehostetun ja erityisen tuen muoto niille lapsille, joilla on jokin lukemisen este. Päiväkoti voi liittyä yhteisöasiakkaaksi ja lainata kirjoja lapsille, joilla on lukemisen este. Lue lisää Celia-kirjastosta.

  Monikielinen kirjasto

  Monikielisessä kirjastossa on aineistoa noin 80 kielellä. Kirjasto voi tarvittaessa tilata kokoelman kirjoja vieraalla kielellä ryhmän käyttöön. Siirry Monikielisen kirjaston sivuille.

Keravan lukukonsepti

Keravan lukukonsepti 2023 on kaupunkitasoinen lukutaitotyön suunnitelma, johon kirjataan lukutaitotyön periaatteet, tavoitteet, toimintamallit sekä arviointi ja seuranta. Lukukonsepti on kehitetty vastaamaan lukutaitotyön tarpeisiin julkisissa palveluissa.

Lukukonsepti on suunnattu lasten kanssa työskenteleville varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa, perusopetuksessa, kirjastossa sekä lasten-ja perheneuvolassa. Avaa Keravan lukukonsepti 2023 (pdf).