Lapsille ja nuorille

Lastenosasto

Lastenosasto sijaitsee kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Osastolta löytyy kirjoja, lehtiä, äänikirjoja, elokuvia, musiikkia sekä konsoli- ja lautapelejä. Osastolla on tilaa ja kalusteita esimerkiksi oleiluun, pelaamiseen, lukemiseen ja opiskeluun.

Osastolla on kaksi alle 15-vuotiaille tarkoitettua tietokonetta. Asiakaskoneelle kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Konetta voi käyttää yhden tunnin päivässä.

Lasten- ja nuorten osaston Satuseinällä on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelytilaa voivat varata käyttöönsä yksityishenkilöt, koulut, päiväkodit, yhdistykset ja muut toimijat. Lisätietoja saat Näyttelytilat-sivulla.

Nuortentila Nuokki

Nuortentila on löytyy kirjaston ensimmäisestä kerroksesta keskusaltaan puoleisesta siivestä ja se suunniteltu yhdessä keravalaisten nuorten kanssa syksyllä 2023. Tilan nimeksi valittiin nimikilpailulla Nuokki. Nuortenosastolta löytyy nuortenkirjallisuutta, sarjiksia, mangaa, äänikirjoja, selkokirjoja ja nuortenelokuvia. Autamme mielellämme mielenkiintoisten juttujen löytämisessä. Kirjastosta voi kysyä mitä vain!

Nuokissa on sekä työskentelytilaa pöydän ääressä että tilaa lösähtää hengaamaan ja katsomaan vaikka ikkunasta. Nuokissa saa myös syödä eväitä, kunhan siivoaa jälkensä. Nuokki ei ole hiljaista tilaa, joten siellä saa puhua, pelata lautapelejä, kuunnella musiikkia, tai katsoa videoita – kunhan äänenvoimakkuus ei kuulu tilan ulkopuolelle. Hiljaista tilaa löytää halutessaan kirjaston yläkerrasta.

Yli 15-vuotias voi lainata kannettavan tietokoneen kirjastossa käytettäväksi (kuvallinen henkilöllisyystodistus ja kirjastokortti mukaan). Tarjolla myös latureita puhelimelle tai tietokoneelle, kuulokkeita, hiiriä ym. Lainaamme kaikenikäisille myös Nintendo Switch Lite –konsolia kirjastossa pelattavaksi sekä ison kokoelman lainapelejä.

Tervetuloa viettämään aikaa Nuokissa, koska olemme sinun kirjastosi!

Kirjaston tapahtumat lapsille ja nuorille

Kirjasto järjestää yksin ja yhteistyössä monenlaisia lapsille, nuorille ja perheille suunnattuja tapahtumia. Kirjasto järjestää säännöllisesti esimerkiksi satutunteja, muskareita ja ArcoKerava sateenkaarinuorten iltoja.

Säännöllisen toiminnan lisäksi kirjastossa järjestetään esimerkiksi elokuvanäytöksiä, teatteri- ja musiikkiesityksiä, työpajoja ja erilaisia teematapahtumia kuten Lukuviikkoa, Fantasiapäivää ja Peliviikkoa. Myös kirjaston yhteistyökumppanit järjestävät kirjastossa tapahtumia, kuten lukukoiratoimintaa ja säännöllisesti kokoontuvan lautapelikerhon ja shakkikerhon.

Toivomme myös asiakkaidemme ideoita siitä millaisia tapahtumia haluaisitte kokea tai vaikka järjestää kanssamme!

Tiedot kaikista kirjaston tapahtumista löydät Keravan kaupungin tapahtumakalenterista ja Kirjaston Facebook-sivuilta.

 • Satutunnit

  Kirjasto järjestää maksuttomia satutunteja lasten, nuorten ja perheiden talo Onnilassa. Satutunnit kestävät noin puoli tuntia ja sopivat parhaiten yli kolmevuotiaille.

  Muskarit

  Kirjasto järjestää maksuttomia muskareita Satusiipi-tilassa. Muskareissa lauletaan ja lorutellaan yhdessä oman aikuisen kanssa, ne soveltuvat kaikenikäisille ja kestävät noin puoli tuntia.

  Lukukoira

  Haluatko lukea kiltille ja ystävälliselle kaverille? Kaikenikäiset ja -kieliset ovat tervetulleita lukemaan Keravan kirjaston lukukoira Namille. Lukukoira ei arvostele eikä kiirehdi, vaan iloitsee jokaisesta lukijasta.

  Nami on Kennelliiton lukukoira, jonka ohjaaja Paula on suorittanut Kennelliiton lukukoirakurssin. Lukukoira on läsnäoleva ammattikuuntelija, joka hyväksyy erilaiset lukijat.

  Yksi lukuvuoro kestää 15 minuuttia, ja yhdelle illalle otetaan yhteensä viisi varausta. Kerralla voi varata yhden ajan. Lukupaikkana toimii Satusiipi-tila. Paikalla on lukukoiran ja lukijan lisäksi ohjaaja. Hän seuraa sivummalta, että kaikki sujuu hyvin.

  Siirry lukemaan lisää lukukoiratoiminnasta Kennelliiton sivuille.

 • Tervetuloa Keravan sateenkaarinuorten tilaan! Arco on turvallinen ja inklusiivinen tila, joka on luotu tukemaan sateenkaarevien nuorten hyvinvointia.

  ArcoKerava-illoissa voit pitää hauskaa kavereiden kanssa pelaamalla lautapelejä, käyttämällä kirjaston tabletteja ja osallistumalla kuukausittaiseen kirjapiiriin. Sateenkaarinuorten illoissa voit tulla keskustelemaan ja oppimaan sukupuolesta, seksuaalisuudesta ja erilaisista mielenkiintoisista aiheista.

  ArcoKeravaa toteuttavat yhteistyössä Keravan kirjasto, Keravan nuorisopalvelut ja Onnila.

  Lue lisää ArcoKeravan toiminnasta nuorisopalveluiden sivuilta.

Lukudiplomit

Lukudiplomi on lukemaan innostamisen menetelmä, jonka ideana on lisätä lukuintoa ja tutustuttaa monipuolisesti hyviin kirjoihin. Lue lisää lukudiplomeista kouluille suunnatuilta sivuilta kohdasta Lukuintoa.

Perheiden lukudiplomi Lukuretki

Lukuretki on perheille koostettu kirjalista ja tehtäväpaketti, joka innostaa yhteiseen lukemiseen ja kuuntelemiseen. Tutustu perheiden Lukuretkeen (pdf).

Ota yhteyttä