För barn och ungdomar

Barn- och ungdomsavdelningen finns på bibliotekets första våning. På avdelningen finns böcker, tidningar, ljudböcker, filmer, musik samt konsol- och brädspel. På avdelningen finns det plats och möbler för till exempel att bara vara, spela, läsa och studera.

På avdelningen finns två datorer avsedda för barn under 15 år. Du loggar in på kunddatorn med bibliotekskortets nummer och en pinkod. Datorn kan användas en timme om dagen.

På sagoväggen på barn- och ungdomsavdelningen visas tillfälliga utställningar. Utställningslokalen kan bokas av privatpersoner, skolor, daghem, föreningar och andra aktörer. Mer information finns på sidan Utställningslokaler (på finska).

Bibliotekets evenemang för barn och ungdomar

Biblioteket arrangerar ett brett utbud av evenemang för barn, unga och familjer såväl själv som med partner. Biblioteket arrangerar regelbundet bland annat sagostunder, musiklekis och ArcoKerava-kvällar regnbågsungdomar.

Utöver regelbunden verksamhet arrangerar biblioteket även till exempel filmvisningar, teater- och musikföreställningar, workshoppar och olika temaevenemang som Harry Potter-dagar och spelveckor. Bibliotekets samarbetspartner anordnar också evenemang i biblioteket, till exempel läshundsverksamhet och en brädspelsklubb och schackklubb som träffas regelbundet.

Information om bibliotekets alla evenemang finns i Kervo stads evenemangskalender och på bibliotekets Facebook-sida.

 • Sagostunder

  Biblioteket ordnar avgiftsfria sagostunder i Onnilahuset för barn, unga och familjer. Sagostunderna varar ungefär en halvtimme och lämpar sig bäst för barn över tre år.

  Musiklekis

  Biblioteket ordnar avgiftsfri musiklekis i Satusiipi-lokalen. På musiklekis sjunger och rimmar man tillsammans med en egen vuxen, de lämpar sig för barn i alla åldrar och varar ungefär en halvtimme.

  Läshund

  Vill du läsa för en snäll och vänlig kompis? Människor i alla åldrar och med alla språk är välkomna att läsa för Kervo biblioteks läshund Nami. Läshunden varken kritiserar eller skyndar på läsaren, utan är lika glad för varje läsare.

  Nami är Kennelklubbens läshund, vars förare Paula har avlagt Kennelklubbens läshundskurs. Läshund är en närvarande professionell lyssnare som accepterar olika läsare.

  Ett läspass varar i 15 minuter och vi tar emot totalt fem bokningar för en kväll. Du kan boka en tid i taget. Läsplatsen är Satusiipi-lokalen. Förutom läshunden och läsaren finns även föraren på plats. Hon följer med från sidan att allt går bra.

  Läs mer om läshundsverksamheten på Kennelklubbens webbplats.

 • Välkommen till lokalen för regnbågsungdomar i Kervo! Arco är ett tryggt och inkluderande utrymme för unga, skapat för att stödja regnbågsungdomars välbefinnande.

  På ArcoKerava-kvällarna kan du ha kul med kompisar genom att spela brädspel, använda bibliotekets surfplattor och delta i en månatlig bokcirkel. På regnbågsungdomarnas kvällar kan du komma för att diskutera och lära dig om kön, sexualitet och olika intressanta ämnen.

  ArcoKerava genomförs i samarbete med Kervo bibliotek, Kervo ungdomstjänster och Onnila.

  Läs mer om ArcoKeravas verksamhet på ungdomstjänsternas webbplats.

Läsdiplom

Ett läsdiplom är en metod för att inspirera att läsa. Idén är att öka läsentusiasmen och göra läsaren bekant med bra böcker på ett mångsidigt sätt. Det finns egna listor med diplom för läsare i olika åldrar, så att alla ska kunna hitta något intressant och lämpligt att läsa för just dem.

Under skolåret kallar biblioteket alla andraklassare att avlägga ett läsdiplom. På läsdiplomstarten för andraklassare presenterar och tipsar biblioteket om böcker och hjälper till med att välja och söka efter böcker.

Barn- och ungdomsteamet sammanställer också materialpaket för skolor om diplomböckerna.

Biblioteket har skräddarsytt en sammanställning som passar den egna samlingen av Utbildningsstyrelsens läsdiplom. Diplomet för första- och andraklassare heter Tapiren. Den innehåller många bilderböcker och lättlästa böcker. Gummi-Tarzan-listan för tredje- och fjärdeklassare har också bearbetats så att den passar vår samling. Läs mer om Utbildningsstyrelsens diplom.

På Netlibris-litteratursidorna hittar du mer information om läsdiplomet för lärare och elever. När det gäller elever med särskilda behov kan läraren själv bestämma omfattningen av diplomet. Gå till Netlibris-litteratursidorna.

Kontakt