Muuttajan opas

Muuttamiseen liittyy paljon muistettavaa ja hoidettavaa. Muuttajan oppaaseen on koottu muistilistaa ja yhteystietoja auttamaan niin vuokralaista kuin omistusasujaa muuttoon liittyvien asioiden hoitamisessa.

 • Muuttoilmoitus pitää tehdä viimeistään viikon kuluttua muutosta, mutta voit tehdä sen jo kuukautta ennen muuttopäivää.

  Muuttoilmoituksen voi tehdä verkossa Postin muuttoilmoitussivulla samalla kertaa Postiin ja Digi- ja väestötietovirastoon. Siirry Postin muuttoilmoitussivulle.

  Uudet osoitetiedot välittyvät automaattisesti muun muassa Kelaan, ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, verohallintoon, seurakuntaan ja puolustusvoimille. Postin sivuilta voi tarkistaa, mitkä yritykset saavat osoitteenmuutoksen suoraan, ja kenelle ilmoitus on tehtävä erikseen. Uudesta osoitteesta on hyvä ilmoittaa esimerkiksi pankkiin, vakuutusyhtiöön, lehtitilauksien toimittajille, järjestöille, teleoperaattoreille ja kirjastolle.

 • Muuton jälkeen on tehtävä ilmoitus taloyhtiön isännöitsijälle, jotta uudet asukkaat voidaan merkitä talon kirjoihin ja nimitiedot päivittää nimitaululle sekä postiluukkuun.

  Mikäli taloyhtiössä on yhteiskäytössä oleva talosauna ja asukas haluaa saunavuoron tai autopaikan, tulee ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön. Saunavuorot ja autopaikat saatetaan jakaa jonotusjärjestyksessä, joten ne eivät siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta uudelle asukkaalle.

  Isännöitsijän sekä huoltoyhtiön yhteystiedot on yleensä ilmoitettu oman taloyhtiön porraskäytävän ilmoitustaululla.

 • Sähkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, sillä sopimuksen alkamisajankohdaksi voi valita muuttopäivän. Näin sähköntulo ei mene poikki missään vaiheessa. Muista myös irtisanoa vanha sopimus.

  Jos muutat omakotitaloon, ilmoita Keravan Energialle sähköliittymän siirrosta uudelle omistajalle sekä mahdollisen kaukolämpöliittymän omistajan vaihtumisesta.

  Keravan Energia
  Tervahaudankatu 6
  04200 Kerava
  info@keravanenergia.fi

 • Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä vesi- ja jätehuoltosopimukset.

  Keravan vesihuolto
  Kultasepänkatu 7 (Sampolan palvelukeskus)
  04250 Kerava

  Asiakaspalvelu toimii Sampolan ala-aulan asiointipisteen kautta. Hakemukset ja postit voi jättää Sampolan palvelukeskuksen asiointipisteeseen osoitteeseen Kultasepänkatu 7, 04250 Kerava.

  Lisätietoja vesisopimuksesta löydät vesihuollon verkkosivuilta.

  Lisätietoa jätehuollosta ja kierrätyksestä löydät jätehuollon verkkosivuilta.

 • Kotivakuutus kannattaa ottaa aina, jotta on varautunut kodissa sattuviin äkillisiin ja ennalta arvaamattomiin vahinkoihin. Monet vuokranantajat myös edellyttävät vuokralaiselta voimassaolevaa kotivakuutusta koko vuokrasuhteen keston ajan.

  Mikäli sinulla on jo kotivakuutus ja muutat uuteen kotiin, muista ilmoittaa uusi osoite vakuutusyhtiöllesi. Varmista lisäksi, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissasi muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.

  Tarkista myös asunnossa olevien palovaroittimien kunto ja määrä. Tutustu palovaroittimiin liittyviin määrityksiin Tukesin verkkosivuilla.

 • Vuokra-asunnon vuokraan saattaa sisältyä taloyhtiölaajakaista. Jos sellaista ei ole, vuokralaisen tulee itse huolehtia uuden internetliittymän hankkimisesta tai sopia operaattorin kanssa mahdollisesti jo olemassa olevan internetliittymän siirrosta uuteen osoitteeseen. Operaattoriin kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä liittymän siirtämisessä voi kestää jonkin aikaa.

  Televisiota varten tarkista, onko uusi asunto kaapeli- vai antennitalous.

 • Mikäli sinulla on lapsia, ilmoita heidät uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun. Lisätietoa löydät kasvatuksen ja opetuksen verkkosivuilta.

 • Mikäli olet oikeutettu asumistukeen, tulee sinun tehdä Kelaan joko uusi hakemus tai muutosilmoitus, mikäli saat jo tukea. Muistathan huomioida Kelan mahdolliset ruuhkat hakemusten käsittelyissä, joten ole yhteydessä sinne hyvissä ajoin.

  KELA
  Keravan toimipiste
  Käyntiosoite: Kauppakaari 8, 04200 Kerava