Asumisoikeusasunnot

Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääset maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon kokonaishinnasta. Sen lisäksi maksat asumisesta kuukausittain vuokraan verrattavaa käyttövastiketta, johon voit saada asumistukea. Asumisoikeussopimus käy useimmissa pankeissa asumisoikeusmaksua varten tarvittavan lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei peritä varainsiirtoveroa.

Keravalla asumisoikeuden viranomaistehtävät on keskitetty Helsingin kaupungin asuntopalveluille. Keravan kaupungin asuntopalveluista saa edelleen lisätietoja asumisoikeusjärjestelmästä.

Asumisoikeusasuntojen asukasvalinnassa siirrytään vuoden 2023 aikana määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Käyttämättömät Helsingin seudun yhteisestä asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmästä haetut numerot ovat voimassa 31.12.2023 asti. Määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään siirrytään 1.9.2023 alkaen, mistä lähtien järjestysnumero haetaan ARAsta ja järjestysnumero on voimassa 2 vuotta.

Järjestysnumeron hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitset järjestysnumeron. Helsingin seudulla on yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Nyt haettavalla numerolla voit hakea asumisoikeusasuntoa Keravan lisäksi Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kirkkonummelta, Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Sipoosta, Tuusulasta, Pornaisista, Vihdistä ja Porvoosta. Ennen 1.1.2016 Keravalta haetuilla järjestysnumeroilla voit hakea asumisoikeusasuntoa ainoastaan Keravalta.

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvittavan järjestysnumeron voit hakea kolmella eri tavalla:

 • Sähköiseen asiointiin tarvitset pankkitunnukset. Palvelussa voit hakea uutta järjestysnumeroa sekä tarkastaa voimassa olevan järjestysnumeron. Saat tiedon asiointikansion tapahtumista ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

  Siirry sähköiseen asiointipalveluun Helsingin kaupungin verkkosivuille.

   

 • Verkkolomaketta käytettäessä et tarvitse pankkitunnuksia, mutta sinun ei ole mahdollista seurata hakemuksesi tilannetta. Järjestysnumero lähetetään verkkolomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

  Siirry verkkolomakkeeseen.

 • Täytä järjestysnumerohakemus ja postita se lomakkeessa alareunassa mainittuun osoitteeseen. Järjestysnumerohakemuksen voit hakea myös Sampolan asiointipisteestä. Muista postittaa tulostettava järjestysnumerohakemus aina itse.

  Tulosta järjestysnumerohakemus Helsingin kaupungin verkkosivuilta (doc).

Järjestysnumeron toimittaa Helsingin kaupunki. Numeron saamisen jälkeen voit tutustua ja hakea haluamaasi asumisoikeusasuntoa suoraan asuntojen rakennuttajilta. Sinun on oltava hakemusta jättäessäsi 18 vuotta täyttänyt.

Unohtunutta tai hukkunutta järjestysnumeroa ja järjestysnumeron voimassaoloa voit tiedustella Helsingin asuntopalveluista.

Asumisoikeusasunnon hakeminen

 • Keravalla on neljä asumisoikeusasuntojen talotoimijaa, joilta voit hakea asumisoikeusasuntoa. Asuntohakemuksen löydät toimijoiden verkkosivulta.

  Asuntosäätiö Asumisoikeus Oy/Asokodit

  puh. 020 161 2280
  www.asuntosaatio.fi

  AVAIN Asumisoikeus Oy

  puh. 040 640 4800
  www.avainasunnot.fi

  TA-Asumisoikeus Oy

  puh. 045 7734 3777
  www.ta.fi

  Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistys

  puh. 044 241 8874
  www.ksasumisoikeus.fi

 • Hakemuksessa esitettyjen toiveiden mukaan talotoimijat tarjoavat sinulle asuntoa järjestysnumeron perusteella: pienimmän järjestysnumeron omaavaa hakijaa esitetään asumisoikeuden saajaksi. Asumisoikeusasunnon myöntämisen edellytyksenä on asunnon hakijan tai hakijoiden asunnon tarve.

  Tarvetta ei katsota olevan, jos sinulla on

  • hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa,

  TAI

  • varallisuutta siinä määrin, että voit rahoittaa vähintään 50 % hakemasi tai hakemaasi vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaasi asuntoa vastaavaksi.

  Hakijan varallisuutta ei selvitetä asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajalta eikä 55 vuotta täyttäneeltä hakijalta.

 • Kun haluat ottaa vastaan tarjotun asumisoikeusasunnon, tulee talotoimijalle toimittaa kopioina:

  • viimeisin voimassa oleva verotodistus erittelyosineen
  • selvitykset varallisuudesta, jossa ilmenee varallisuuden tämänhetkinen markkina-arvo euroina
  • liitteet mahdollisista veloista.

  Mikäli edellytykset täyttyvät, kunta hyväksyy sinut asumisoikeuden saajaksi. Hyväksymisen jälkeen voit allekirjoittaa asumisoikeussopimuksen talotoimijan kanssa.

  Jos kieltäydyt kolme kertaa hakemuksesi perusteella tarjotuista asunnoista, siirretään sinut järjestysnumerojonossa jonon viimeiseksi. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos et annettuna määräaikana vastaa sinulle lähetettyyn asuntotarjoukseen tai toimita hyväksymiseen tarvittavia asiakirjoja.

 • Jos haluat vaihtaa asumisoikeusasuntoa, tulee sinulla olla sellainen järjestysnumero, jolla et ole aikaisemmin saanut asumisoikeutta, niin sanottu käyttämätön järjestysnumero.

  Jos haluat vaihtaa asuntoa keskenään toisen asumisoikeusasunnossa asuvan kanssa, et tarvitse uutta järjestysnumeroa. Molempien asuntoa vaihtavien asukkaiden tulee ottaa käytännön järjestelyjä varten yhteyttä asumisoikeusasuntojensa talotoimijaan.

 • Kun luovut asumisoikeusasunnosta, lunastaa talonomistaja asunnon viimeistään 3 kuukauden kuluttua luopumisilmoituksesta ja maksaa alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

  Voit myös jättää asumisoikeusasunnon perinnöksi tai myydä sen puolisolle, lapsille, vanhemmille tai perheenjäsenelle, joka asuu vakituisesti huoneistossa.

Ota yhteyttä