Lukuviikko laajenee Keravalla koko kaupungin karnevaaliksi

Kansallista Lukuviikkoa vietetään huhtikuussa 17.4.–23.4.2023. Lukuviikko levittäytyy ympäri Suomen kouluihin, kirjastoihin ja kaikkialle, missä lukutaito ja lukeminen puhuttavat. Keravalla Lukuviikkoon osallistutaan koko kaupungin voimin järjestämällä monipuolista ohjelmaa maanantaista lauantaihin.

Keravalla järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Keravan Lukuviikko, jonka toteutukseen koko kaupunki on kutsuttu mukaan. Keravan Lukuviikon takana ovat lukukoordinaattori Demi Aulos ja kirjastopedagogi Aino Koivula. Aulos työskentelee Lukuliekki 2.0 -hankkeessa, joka on Aluehallintoviraston rahoittama Keravan kaupungin kehittämishanke.

Lukuliekki 2.0 -hankkeen tavoitteena on lisätä lasten lukuvalmiuksia, lukutaitoa ja lukuinnostusta sekä perheiden yhteistä lukuharrastusta. Keravalla lukutaitoa tuetaan monipuolisesti ja ammattitaitoisesti erilaisten palveluiden myötä sekä tietysti päiväkodeissa ja kouluissa. Hankkeen osana on myös tuotettu Keravan kaupunkitasoinen lukutaitotyön suunnitelma eli lukukonsepti, joka kokoaa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, kirjaston sekä neuvola- ja perhepalveluiden tekemän lukutaitotyön yksiin kansiin. Lukukonsepti julkistetaan Keravan Lukuviikolla.

-Lukuviikko tuo kirjallisuuden arvostusta ja lukuiloa niin lapsille kuin aikuisillekin. Olemme tietoisesti valinneet Keravan Lukuviikon kohderyhmiksi kaikki keravalaiset vauvasta vaariin, koska lukeminen ja kirjafiilistely eivät katso ikää. Lisäksi tykittelemme Keravan kirjaston someen lukutaitoasiaa, kirjavinkkejä ja tempauksia näin ennen Lukuviikkoa ja etenkin sen aikana, lukukoordinaattori Demi Aulos kertoo.

-Tarjoamme ohjelmaa kaiken ikäisille keravalaisille. Menemme esimerkiksi leikkipuistoihin kirjastofillarilla parina aamuna, päiväkodit ja koulut ovat päässeet luomaan sanataidenäyttelykokonaisuuden kirjastolle ja aikuisille on kirjavinkkausta sekä kirjoitustyöpaja. Lisäksi olemme osallistaneet keravalaisia ilmiantamaan lukutaitotyön parissa ansioituneita henkilöitä ja luomaan omaa ohjelmaa, kertoo kirjastopedagogi Aino Koivula.

Meillä on ihania Lukuviikon kanssatoteuttajia muun muassa MLL Onnilasta, kouluista ja päiväkodeista sekä keravalaisista yhdistyksistä, jatkaa Koivula.

Lukuviikko huipentuu Lukufestareihin

Keravan Lukuviikko huipentuu lauantaina 22.4. kirjastolla järjestettäviin Lukufestareihin, jossa julkaistaan Keravan oma lukukonsepti ja kuullaan muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lukumummien ja -vaarien toiminnasta.

Lukufestareilla myös palkitaan lukutaitotyössä tai kirjallisuuden saralla ansioituneita keravalaisia. Kaupunkilaiset ovat saaneet ehdottaa henkilöitä ja yhteisöjä palkinnonsaajiksi. Kaupunkilaiset kutsuttiin mukaan myös suunnittelemaan, ideoimaan tai järjestämään omaa ohjelmaa Lukuviikolle. Keravan kaupunki on tarjonnut tähän järjestämis- ja viestintäapua sekä mahdollisuuden hakea kaupungin apurahaa tapahtumatuotantoon.

Kansallinen Lukuviikko

Lukuviikko on Lukukeskuksen koordinoima kansallinen teemaviikko, joka tarjoaa näkökulmia kirjallisuuteen ja lukemiseen ja innostaa kaikenikäiset kirjojen pariin. Tämän vuoden Lukuviikon teema nostaa esiin erilaisia tapoja lukea ja nauttia kirjallisuudesta. Lukuviikkoon voivat osallistua kaikki halukkaat, niin organisaatiot kuin yksityishenkilötkin.

Erilaisten tapahtumien ja tempausten lisäksi Lukuviikkoa vietetään myös sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lukuviikko ja #lukuviikko2023.

Demi Aulos ja Aino Koivula

Lisätietoja Lukuviikosta