Asumisoikeusasunnot

Keravalla asumisoikeuden viranomaistehtävät on keskitetty Helsingin kaupungin asuntopalveluille, puh. 09 310 13032 (ma–to klo 9–11) tai asuntoas@hel.fi. Keravan kaupungin asuntopalveluista saa edelleen lisätietoja asumisoikeusjärjestelmästä (asuntoasiainsihteeri, puh. 040 318 2336).


Asumisoikeusasuminen on vuokra-asumisen ja omistusasumisen välimuoto. Asumisoikeusasunnon asukkaaksi pääsee maksamalla asumisoikeusmaksuna 15 % asunnon kokonaishinnasta. Sen lisäksi asumisesta maksetaan kuukausittain vuokraan verrattavaa käyttövastiketta, johon voi saada asumistukea. Asumisoikeussopimus käy useimmissa pankeissa asumisoikeusmaksua varten tarvittavan lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei peritä varainsiirtoveroa.


Asumisoikeusasunnon myöntämisen edellytyksenä on asunnon hakijan tai hakijoiden asunnon tarve. Tarvetta ei katsota olevan, jos hakijalla on

  • hakualueella omistusasunto, joka sijainniltaan, kooltaan, varustetasoltaan, asumiskustannuksiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan kohtuudella vastaa haettua asumisoikeusasuntoa

TAI

  • varallisuutta siinä määrin, että hän voi rahoittaa vähintään 50 % hakemansa tai hakemaansa vastaavan asunnon käyvästä vapaasta hinnasta tai peruskorjata hakualueella sijaitsevan omistusasuntonsa hakemaansa asuntoa vastaavaksi

Hakijan varallisuutta ei selvitetä asumisoikeusasunnosta toiseen asumisoikeusasuntoon vaihtajalta eikä 55 vuotta täyttäneeltä hakijalta.


Asumisoikeusasunnosta luovuttaessa lunastaa talonomistaja asunnon viimeistään 3 kuukauden kuluttua luopumisilmoituksesta ja maksaa asukkaalle alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asumisoikeusasunnon voi myös jättää perinnöksi tai myydä sen puolisolle, lapsille, vanhemmille tai perheenjäsenelle, joka asuu vakituisesti huoneistossa.


Asumisoikeusasunnon hakeminen

Asumisoikeusasunnon hakemista varten hakija tarvitsee järjestysnumeron. Helsingin seudulla on yksi yhteinen asumisoikeuden järjestysnumerojärjestelmä. Nyt haettavalla numerolla voi hakea asumisoikeusasuntoa Keravan lisäksi Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Hyvinkäältä, Järvenpäästä, Kirkkonummelta, Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Sipoosta, Tuusulasta, Pornaisista, Vihdistä ja Porvoosta. Ennen 1.1.2016 Keravalta haetuilla järjestysnumeroilla voi hakea asumisoikeusasuntoa ainoastaan Keravalta.


Järjestysnumeroa voi hakea kolmella eri tavalla:

1. E-asiointipalvelun kautta. Asiointiin tarvitaan pankkitunnukset. Palvelussa voi hakea uutta järjestysnumeroa sekä tarkastaa voimassa olevan järjestysnumeron. Hakija saa tiedon asiointikansion tapahtumista ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. 

2. Verkkolomakkeella järjestysnumerohausta. Tällöin ei tarvita pankkitunnuksia, mutta sinun ei ole mahdollista seurata hakemuksesi tilannetta. Järjestysnumero lähetetään verkkolomakkeessa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

3. Täyttämällä tulostettavan järjestysnumerohakemuksen ja postittamalla sen lomakkeessa alareunassa mainittuun osoitteeseen. Järjestysnumerohakemuksen voi hakea myös Sampolan asiointipisteestä. Hakijan tulee aina itse postittaa tulostettava järjestysnumerohakemus.


Järjestysnumeron toimittaa Helsingin kaupunki. Numeron saamisen jälkeen voi tutustua ja hakea haluamaansa asumisoikeusasuntoa suoraan asuntojen rakennuttajilta. Asunnonhakijan on oltava hakemusta jättäessään 18 vuotta täyttänyt.


Unohtunutta tai hukkunutta järjestysnumeroa ja järjestysnumeron voimassaoloa voi tiedustella Helsingin asunto-osastolta joko soittamalla, puh. 09 310 13032 (ma-to klo 9-11), tai sähköpostitse asuntoas@hel.fi


Asumisoikeuden myöntäminen ja hyväksyminen

Hakemuksessa esitettyjen toiveiden mukaan talotoimijat tarjoavat hakijalle asuntoa järjestysnumeron perusteella: pienimmän järjestysnumeron omaavaa hakijaa esitetään asumisoikeuden saajaksi.


Kun haluat ottaa vastaan tarjotun asumisoikeusasunnon, tulee talotoimijalle toimittaa kopioina:

  • viimeisin voimassa oleva verotodistus erittelyosineen
  • selvitykset varallisuudesta, jossa ilmenee varallisuuden tämänhetkinen markkina-arvo euroina
  • liitteet mahdollisista veloista

Mikäli edellytykset täyttyvät, kunta hyväksyy hakijan asumisoikeuden saajaksi. Hyväksymisen jälkeen hakija voi allekirjoittaa asumisoikeussopimuksen talotoimijan kanssa.


Jos hakija kieltäytyy kolme kertaa hänelle hakemuksen perusteella tarjotuista asunnoista, siirretään hakija järjestysnumerojonossa jonon viimeiseksi. Kieltäytymiseksi katsotaan myös, jos hakija ei annettuna määräaikana vastaa hänelle lähetettyyn asuntotarjoukseen tai toimita hyväksymiseen tarvittavia asiakirjoja.   


Asumisoikeusasunnon vaihtaminen

Asumisoikeusasunnon vaihtoa hakevalla tulee olla sellainen järjestysnumero, jolla hän ei ole aikaisemmin saanut asumisoikeutta, ns. käyttämätön järjestysnumero.


Asuntoja hakualueella keskenään vaihtavat eivät tarvitse uutta järjestysnumeroa. Heidän tulee ottaa käytännön järjestelyjä varten yhteyttä asumisoikeusasuntojensa talotoimijaan.


Asumisoikeusasunnot Keravalla

Keravalla on neljä asumisoikeusasuntojen talotoimijaa, joilta voi hakea asumisoikeusasuntoa.


Asuntosäätiö Asumisoikeus Oy/Asokodit
puh. 020 161 2280
www.asuntosaatio.fi


AVAIN Asumisoikeus Oy
puh. 040 640 4800
www.avainasunnot.fi


TA-Asumisoikeus Oy
puh. 045 7734 3777
www.ta.fi


Kanta-Suomen Asumisoikeusyhdistys
puh. 044 241 8874
www.ksasumisoikeus.fi


 

 


Päivitetty 21.01.2022 klo 09:33