Asuminen asumisoikeusasunnossa

Asumisoikeuden ostaja maksaa 15% asunnon kokonaishinnasta ja kuukausittain käyttövastiketta. Käyttövastikkeeseen voi saada asumistukea.

Mikäli tarvitset lainaa asumisoikeusmaksusi maksamiseen, useimmissa pankeissa asumisoikeussopimus käy lainan vakuudeksi ja lainan korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia. Asumisoikeusmaksusta ei peritä varainsiirtoveroa.


Mikäli haluatte ottaa vastaan tarjotun asunnon, tulee teidän toimittaa rakennuttajalle kopiot: viimeisimmästä voimassaolevasta verotodistuksista erittelyosineen ja selvitykset varallisuudestanne, jossa ilmenee sen tämän hetkinen markkina-arvo euroina sillä verotusarvot eivät riitä sekä lisäksi liitteet mahdollisista veloista. Kun kunnan hyväksyminen on saatu, voidaan asumisoikeussopimus allekirjoittaa rakennuttajan kanssa.

Mikäli hakija kieltäytyy kolme kertaa hänelle hakemuksensa perusteella tarjotuista asunnoista, hakija siirretään järjestysnumeroltaan muiden hakijoiden jälkeen.
Jos päätät luopua asumisoikeusasunnostasi, talon omistaja lunastaa asuntosi viimeistään 3 kk:n kuluttua luopumisilmoituksesta ja saat asunnon alkuperäisen hinnan takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna.

Voit myös jättää asumisoikeusasuntosi perinnöksi tai myydä sen puolisollesi, lapsillesi, vanhemmillesi tai perheenjäsenellesi, joka asuu vakituisesti huoneistossa.

Lisätietoja asumisoikeusasumisesta Ympäristöministeriön sivuilta. 
Laki asumisoikeusasunnoista.

 

Päivitetty 15.06.2020 klo 14:33