Körsbärsträdstur

På körsbärsträdsturen kan du beundra prakten i Kervos körsbärsträd i din egen takt, antingen till fots eller med cykel. Promenadruttens längd är tre kilometer och den går runt Kervo centrum. Cykelruttens längd är 11 kilometer, och du kan utöka den med en extra rutt på 4,5 kilometer. Längs alla rutter finns markerade rastplatser, både för att beundra körsbärsblommorna som för att ta picknick. 

Du kan själv välja start- och slutpunkt för körsbärsträdsturen längs rutten. Under turen kan du stanna på platser du själv väljer och lyssna på berättelser som spelats in för turen om hanami, japansk kultur och traditioner relaterade till körsbärsblomningen. Mellan berättelserna, under promenaden eller cykelturen eller som en del av en picknick som avnjuts under körsbärsträden, kan du också lyssna på japansk musik. 

För en picknick kan du låna en filt och en korg för matsäck hos Kervo bibliotek. Filtar och korgar kan lånas som snabblån med en lånetid på sju dygn. Kom ihåg att lämna tillbaka korgarna och filtarna till biblioteket så snabbt som möjligt så att de kan lånas av så många som möjligt. 

Ladda ner gång- och cykelkartan för körsbärsträdsturen på vår finskspråkiga webbplats 

Lyssna på hanami-berättelser och japansk musik på Spotify

I Kervo blommar bergkörsbär och amerikanskt häggkörsbär 

De flesta körsbärsträd som planteras i Kervo är bergkörsbär. Det rosablommiga bergkörsbäret blommar tidigt på våren nästan utan blad, men samlar ändå beundrande blickar med sina rätt stora blommor. På hösten blixtrar bergkörsbärsbladen orangeröda, och på vintern sticker dess ljusstrimmiga kastanjebruna stam ut från den snöblekta miljön. 

I Kervo blommar förutom bergkörsbär även amerikanskt häggkörsbär, som ser ut som vita moln i sin blomsterprakt. På sensommaren utvecklas blommorna till röda, ärtstora frukter som smakar sötsyrligt och surt. På hösten blixtrar det amerikanska häggkörsbärets blad i rött och rödgult, och på vintern sticker den rödbruna stammen ut mot den vita snön.