Museer

De tillfälliga utställningarna i konst- och museicentrum Sinkka presenterar aktuell konst, intressanta kulturella fenomen samt den lokala industridesigntraditionen och historien. 

Förutom utställningar erbjuder Sinkka mångsidiga kulturevenemang, guidade turer, föreläsningar, konserter och sidoaktiviteter för barnfamiljer. 

Bokstavligen betyder Sinkka en stark träfog, som också finns avbildad på Kervos vapen. I likhet med en stark träfog sammankopplar Konst- och museicentrum Sinkka konst- och kulturhistoriska museitjänster, samlar dem under samma tak och erbjuder mångsidigt, överraskande och fräscht innehåll. 

I Sinkka kan du också njuta av utbudet i ett litet kafé och en museibutik. Inträdet till museibutiken och kaféet är fritt.

Heikkilä hembygdsmuseum

Heikkilä hembygdsmuseum ligger nära Kervo centrum. Interiörutställningen i museets huvudbyggnad berättar om livet i ett välbärgat allmogehem i Kervo från mitten av 1800-talet till början av 1930-talet. 

På en cirka en hektar stor, lummig tomt finns f.d. Heikkilä hemmans huvudbyggnad från slutet av 1700-talet, som numera är ett museum, samt ett femtontal andra gårdsbyggnader. Hembygdsmuseets huvudbyggnad, statarstugan, drängstugan och loftboden är ursprungliga byggnader, medan de andra byggnaderna på museiområdet har flyttats till platsen senare. 

Heikkilä hembygdsmuseum är öppet under sommaren. Museets gård är öppen året runt för utforskning på egen hand.

Levande rötter – upptäck en ny kontakt med kultur och natur

Elävät juuret (Levande rötter) är en gemensam upplevelseguide med 11 museer och 10 restauranger, som erbjuder mer än 40 olika sätt att varva ner med kultur och natur i närheten av Tusby träsk. 

Bland de kulturobjekt som ingår finns museerna i Träskända, Kervo och Tusby samt rivningskonstsamfundet Purkutaideyhteisö. I Kervo kan du bekanta dig med Elävät juuret på Konst- och museicentrum Sinkka.